fredag 8 januari 2010

Priset på el skenar i kylan

Låt mig föreslå ett sätt att komma ur dessa problem med att el producenterna i sverige skinnar marknaden på det uppenbara och flagranta sätt som nu ingen kan undgå att upptäcka. Sätt ett elpris som inte elproducenterna får övertiga utan att drabbas av böter. Säg att denna nivå sätts till lämpliga 30 öre per kilovattimme (mer bör inte svensk el kosta). För varje öre sedan elproducenterna överstiger detta pris så betala de motsvarande 4 ggr detta i böter. Om de inte klarar att köra verksamheten vidare pga av inkompetens, dåligt platerat underhåll etc etc står det då dessa företag fritt att utan kostnad sedan gratis lämna över all verksamhet till de svenska skattebetalarna som då får tillbaka det de redan betalat många gåner om sedan tidigare. Om de däremot klarar att producera under 30 öre så kan de behålla den vinst de genererar.

Sedan är det ju klart att vattenfall skall styckas upp och all utländsk verksamhet säljas av - varför inte sälja ex den Tyska verksamheten och det Hollämdska delarna av bolaget till Kineser?


På fredagen kommer 1 kilowattimme el under några timmar att kosta runt 10 kronor. Det kan jämföras med snittpriset under fjolåret som låg på 37 öre per kilowattimme. Senaste pristoppen nåddes i mitten av december när drygt hälften av Sveriges kärnkraftverk inte var igång.

Idag är produktionen något högre, drygt 65–70 procent av kapaciteten utnyttjas. Just nu pågår moderniseringar av en del kärnkraftverk och även så kallade revisioner, det vill säga planerade stopp för underhåll. Det säger Anneli Hällgren som är kommunikationschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det finns ingen orsak till att man behöver stänga kärnkraftverken av säkerhetsskäl. Så det här är en fråga för Vattenfall och Eon.

Marianne Järphag, handelschef på Göteborg Energi Din El, anser att elmarknaden kunde fungera mycket bättre om Svenska Kraftnät, som delvis äger elbörsen Nordpool, kunde gå in och styra mer över elmarknaden vid extraordinära situationer som vi har nu.

Vad som kommer att hända med priserna på måndag och tisdag, när industrin drar igång, är vi riktigt oroliga för, säger hon men hoppas att mildare väder också kan dämpa priset i början av nästa vecka.

Hon understryker att i en avreglerad marknad gäller det att priset sätts med hjälp av utbud och efterfrågan, men att det inte fungerar nu när det inte är ”normala förhållanden”. Ett sätt, anser hon, skulle kunna vara att se till att det även finns reservkapacitet i spotmarknaden till rimliga priser för att inte extrema priser uppstår vissa timmar.

Dalakrafts vd Carina Håkansson tycker att den här typen av ryckighet på marknaden, som drabbar elkonsumenter hårt, är orimlig.

–Det borde finnas ett tak för hur mycket elen kan kosta på spotmarknaden. Även i december, när det senast var sådant skyhögt elpris, började vi fundera om det verkligen är rimligt att det kan bli ett så högt elpris.

Per Eriksson, affärsutvecklare på Dalakraft, antyder att informationen till elhandelsbolagen om varför reaktorerna stoppas just nu är knapphänt. Han jämför Sverige med till exempel grannlandet Finland där det finns en helt annan tillgänglighet på el.

–En spekulation som finns är ren girighet, att man genom att hålla undan produktion höjer elpriset för övrig produktion som går, säger han.

http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/priset-pa-el-skenar-i-kylan_1781503.e24

Vårt svenska enron - det största rånet i svensk historia
Samanfattningsvis kan vi konstatera följande - samtidigt som sverige aldrig tidigare någonsin tvingats att importera så mycket el som vi gör just nu så ligger den svenska energi användningen på ett 20 års lägsta. Snacka om att vi blir lurade av elaktörerna och våra politiker in på bara skinnet. Sammantaget handlar det om mer är 40 miljarder per år i genomsnuitt som vi svenskar betalar i form av överpriset på vår el. Nu i dessa tider när el spotpriset dessutom exploderar upp till och över 300 öres nivån, naturligtvis betydligt mer.
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/01/vart-svenska-enron-det-storsta-ranet-i.html

Inga kommentarer: