onsdag 16 februari 2011

Energimarknadsinspektionen

Här har vi en myndighet som vi bör lägga ned med omedelbar verkan. Det är en fullständigt och total inkompetent organisation som inte i något avseende har lyckats med de mål som är åsatta myndigheten.

Här ett axplock av det denna myndighet är åsatt att granska:

"Energimarknadsinspektionen ska kontrollera att nätföretagen uppfyller sina skyldigheter enligt ellagen (1997:857). Däremot har Energimarknadsinspektionen inte någon tillsyn över elhandelspriserna.

Vår uppgift är bland annat att kontrollera att nätföretagen:

•Inte tar ut för höga avgifter
•Har en god leveranskvalitet
•Läser av kundernas elmätare enligt gällande bestämmelser
•Sköter kundernas byten av elhandlare på ett korrekt sätt"


och sedan ett litet nedslag från verkligehetn:

Fortum vill höja elnätspriset i Täby med 50 procent
Fortum Distribution har underhand meddelat att elnätspriset i Täby kommer att höjas med i genomsnitt 50 procent för varje hushåll och företagare i kommunen. För storkunder - effektkunder - kan höjningen komma att uppgå till 75 procent.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/fortum-vill-hoeja-elnaetspriset-i-taeby-med-50-procent-224115

Någon som tycker att de lyckats bra med denna uppgift?

Ett bra sätt således att förbättra på stats finanserna när vi lägger ned detta verk och slutar att betala ut feta löner till de anställda på myndigheten som uppenbarligen dels inte alls överhuvud taget förstått sin uppgift och tydligen dessutom helt saknar insikt om sakernas beskaffenhet på denna så totalt genom korrupta elmarknad.
http://www.energimarknadsinspektionen.se/For-press/Aktuellt-fran-inspektionen/Generaldirektor-for-energimarknadsinspektionen-utsedd/

Sedan slås man ju av det faktum att "Energimarknadsinspektionen inte någon tillsyn över elhandelspriserna". Tur är väl det men vem eg är det som har det ansvaret? finns det eg någon ansvarig myndighet för överseendet av elmarkanadspriserna?

Nej det är det inte - "Elhandel är en konkurrensutsatt verksamhet. Det innebär att det inte är någon myndighet som reglerar elhandlarnas priser. Elhandlarna erbjuder de avtal som elkunderna efterfrågar. Elpriset styrs av utbud och efterfrågan."

Här lite fakta om den svenska elmarknaden idag:

•Under senaste 7 årens högkonjunktur har el konsumtionen minskat med ca 1 terawattimme per år och nu är vi nere på 143 terawattimme per år.
•2001 nådde vi toppen av konsumtion vad gäller el på motsvarande 150 terawattimmar per år.
•Produktions kostnaden för vår Svenska el säger teknologie Doktor Göran Bryntse idag ligger mellan ca 10-15 öre per kilowattimme.
•Redan under 2008 hade Sverige ett elöverskott och Sverige har under 2008 exporterat el motsvarande ca 2.5 terawattimmar eller motsvarande en halv kärnkraftsreaktor (hade inte tre reaktorer stängts av för underhåll under slutet av året hade överskottet varit närmare 5 terawattimmar).

Tittar man lite närmare på el statistiken så finner man lite märkliga detaljer. Första veckan i september 2009 exporterade vi 123 GWh till Danmark men importerade av någon anledning 8 GWh. Det verkar onödigt att importera några futtiga gigawattimmar från Danmark när vi samtidigt exporterar mycket mera. En förklaring kan vara att de importerade kilowattimmarna får bestämma priset på Nordpools elbörs och därmed på priset för de flesta el köparna i Sverige. I Danmark är elpriset betydligt högre än i Sverige och Norge, dels för att de inte har någon billig vattenkraft, dels för att de har mycket kolkraft för vilka de måste betala dyra utsläppsrätter för, ca 20 öre/kWh.

Genom den lilla, för elförsörjningen onödiga, importen av dansk el får vi i Sverige betala danska elpriser trots att produktionskostnaden är mycket lägre i Sverige. Svensk elproduktion betalar i huvudsak inget för utsläppsrätter eftersom vi inte har någon kolkraft värt namnet i Sverige.

Ca hälften av vår el produceras idag via kärnkraft och ca den andra hälften består av förnyelse bar, miljövänlig vattenkraft. En helt unikt fördelaktig sits om vi jämför oss med andra länder på kontinenten.

Hur har då pissföretagent Vattenfall förvaltat detta?

Vattenfall är företaget som på bara 10 år lyckades med det helt anmärkningsvärda att öka beroendet av fossila bränslen för el generering från futtiga 1% till idag väsenligt över 50%. Allt dessutom osakat av "internationaliseringen" av bolaget.

Att företagets ägare dvs våra politiker ändå haft mage att under dessa år säga att Vattenfall är en aktör som skall vara pådrivande i miljöarbetet visar att ord och handling ibland kan vara två helt olika saker.

"Som SvD avslöjade den 15 september har kärnkraftsägare i Tyskland obegränsat ekonomiskt ansvar vid olyckor. Enligt special­avtal har svenska moderbolaget Vattenfall AB och inte bara det tyska dotterbolaget, axlat en sådan obegränsad förpliktelse. Alla tillgångar som den värdefulla vattenkraften i Sverige har satts i pant. "

"Vattenfall har blivit en av de största utsläpparna av växthusgaser i Europa. 80 procent av Vattenfalls el i Tyskland produceras med brunkol".
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3827371.svd

Enligt Hyresgästföreningen m fl får svenska elkonsumenter betala ca 17 miljarder extra per år för utsläppsrätter, pengar som i stort sett oavkortat går till kraftbolagen (DN 28/9 2005).

Vattenfall ensamt räknar med att håva in ca 15 miljarder/år på utsläppsrätter, och betalar för sina tyska kolkraftverk tillbaks ca 5 miljarder av dessa (Dagens Industri 1/11 2007).

Problemet är alltså inte relaterat till brist på el i Sverige eller att vi behöver bygga ut el produktions kapacitet i någon nämnvärd grad.

Snart beräknas vi istället ha ett el överskott motsvarande tre kärnreaktorer. Sverige är idag helt enkelt i färd med att omvandlas till en storexportör av el. 2015förutspås ett överskott på 25 terawattimmar eller motsvarande fyra kärnreaktorer.

Även i Norge och Finland räknar man med elöverskott 2015. Så i Sverige, Norge och Finland tillsammans kommer det finnas ohyggligt mycket el framöver.

Istället handlar det enbart om hur politikerna styr denna marknad så att vissa aktörer ffa nät leverantörer i en monopolmarknad kan höja avgifterna för el näten med 75% och där vi som konsumenter på en "avreglerad" marknad inte vare sig har teknisk möjlighet eller rätta att teckna avtal om el leverans från andra länder som ex Norge.

Givet vårt klimat är det inte relevant att jämföra vår el konsumtion i förhållande till syd europeiskan länder och givet vår höga grad av industrialisering jmf med sol och bad ekonomier som ex Grekland blir jämförelsen länder emellan avseende el konsumtion förbryllande. Lägg till detta det faktum att Sverige har en unikt favorabel sits genom en redan utbygg infrastruktur för att producera 40% av vår el från förnyelsebar, miljövänlig vattenkraft och jämförelsen med övriga Europa blir fullständigt hysterisk.

Och så här fungerar då marknaden på denna sk fria el marknad:

El Börsen är en Kalle Anka börs
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/01/elborsen-ar-en-kalle-anka-bors.html

Noll insyn på ElBörsen
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/01/noll-insyn-pa-elborsen.html

Inga kommentarer: